Het Jaartallenleven van Leuven
Opgenomen op de inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed
Opgenomen op UNESCO'S representatieve lijst voor Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid


Meer over het verbond.
Marrainen.
Bezoek de raadskelders.
Andere jaartallen.
De Joorzangers.
Zoek in de archieven.
Zoek de vlag van een jaartal.
Toon de gekende pins.
Zoek de sticker van een jaartal.
Agenda van de jaartallen.

Externe links.

   Pietermannen.
   Leuvense Meyboom.


Leuvense historische weetjes.

Leuven weleer.

Reuzeleuven.

overzicht
Film intro
historiek
datums
liedjes downloaden
teksten van de liedjes
Info over de laatste cd
Lees het boek over de jaarzangers.
Links i.v.m. de Joorzangers.

Historiek van de Joorzangers.Zangkoor van ´De Manne van et Joor´.

Het begon in het Jaar 2004 , na de jaarlijkse jubileumviering van de Mannen van het Jaar in de Sint Pieterskerk. Deze traditionele viering vormt, samen met de stoet, het hoogtepunt van de Jaartallendag. Tot slot van die viering worden er telkens een drietal passende liederen gezongen door ´gans de kerk´.

Wegens het ontbreken van een repetitie en ook vanwege de steeds wisselende en niet altijd voor de hand liggende interpretaties van diverse muziekensembles, kwam zo´n samenzang echter nooit behoorlijk uit de muzikale verf. Met groeiende frustraties als gevolg.

Vandaar dat het plan werd opgevat ´om er wat aan te doen´. Een zangkoor oprichten leek al vlug de meest logische oplossing! Geen gemakkelijke opdracht, want de glorietijd van de ´Leuvense´ zangverenigingen ligt ver achter ons. En de Mannen van het Jaar hebben al een druk leven. Maar de aanhouder wint. Er werd in gloedvolle bewoordingen reclame gemaakt, zowel op de Algemene Verbondsvergaderingen als bij ieder jaartal afzonderlijk. Eerst kwamen er enkelen schoorvoetend af om te zien wat er zoal te zingen viel op een repetitie. Dat viel blijkbaar goed mee want op dit ogenblik maken een vijfentwintig forse mannenstemmen deel uit van ´De Joorzangers´.

André Van de Putte zette zijn beste dirigeerstokje voor om al deze ongeslepen diamanten veilig doorheen het gamma van hele en halve noten te loodsen. Een eerste optreden viel al te noteren met het Groot Finalelied tijdens de recente Jaartallenrevue in februari 2005 , in de Stadsschouwburg.

En...De Joorzangers gaan er mee door. Hun repertoire is wel niet bedoeld om er een avondprogramma  mee te vullen, maar wel om belangrijke samenkomsten van de Jaartallen op te fleuren met een aangepast lied. De ene keer in het Algemeen Nederlands, de andere keer in het Leuvens dialect. Maar altijd op Jaartallenmaat.

Er zit dus ongetwijfeld muziek in   ´De Joorzangers´...

Contact: Jef Struyven   0486-10.81.46  jef.struyven@gmail.com