Raadskelder Leuven.


Zoekfuntie op de kaders :
---------------------------------------------

Terug naar start.
Jaartallen?
Zoek op een familienaam.
Zoek op een jaartal.
Zoek op een funktie.
Gekende namen alfabetisch.
Gekende namen op jaartal.
Toon een kenteken.
Toon een kenteken kostuum.
Toon de pins.
Zoek een vaandel.
Toon Fonske met kostuum.
Toon gekende varia.
Krantenartikels.
Kies een andere taal.


Informatie formulier.
Film raadskelder.(11MB)

Welkom in de raadskelders.


stadhuisHet stadhuis van Leuven

De raadskelders kan men vinden onder het prachtige stadhuis van Leuven. Deze kelders welke oorspronkelijk stammen vanuit de 13e en 14e eeuw en gebruikt werden om het huidige stadhuis van Leuven op te richten, werden rond 1970 volledig gerestaureerd. We vinden de ingang op de grote markt naast de huidige pui van het stadhuis via een eigen trap en toegangsdeur. Vermits in 1709 de oorspronkelijke toegang tot het stadhuis werd aangepast met een grotere pui, kwam de originele toegang tot de kelders te vervallen. In de kelder kan men het restand van de oorspronkelijke toegang nog terug vinden.keldertrapDe toegangstrap voor de restauratie

Vandaag zijn de kelders in gebruik genomen door het verbond der jaartallen die hier hun museum hebben en waarbij al hun kaders en atributen zijn tentoongesteld. Een gratis bezoek aan de raadskelders kan eenmaal per maand gebeuren, waarbij zowel een delegatie van het verbond der jaartallen als een stadsgids U verdere informatie kunnen verschaffen over de geschiedenis van de kelders als over de aanwezige kaders. Om de openingsdagen te vinden, verwijzen we naar de agenda der jaartallen waarin deze vermeld staat. Meestal is het een voorlaatste zaterdag van de maand. Op de openingsdag kan je de kelder van 10 tot 12u en van 13 tot 17u bezoeken.

Hieronder enkele foto's die een idee geven van de toestand der kelders voor de restauratie en erna. Klik op de foto om deze te vergroten.

eerste kelderVoorste kelder voor
de restauratie

zuilEen detailopname van een van de zuilen

eerste zaalOverzicht huidige toestand

2e foto zaalOverzicht huidige toestand

3e foto zaalOverzicht huidige toestand